Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

„Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś” – mówi słynna maksyma francuskiego pisarza i miłośnika kuchni Antholeme Brillata-Savarina. Motywy kulinarne stanowią nie tylko wdzięczny temat do dyskusji, snucia anegdot. Przede wszystkim stają się często źródłem wiedzy o historii regionu i dziejach ludzi tu żyjących. Po drugie, wielokulturowa, wielonarodowa i wielowyznaniowa społeczność regionu Warmii Mazur i Powiśla składa się na bogactwo regionalnych kulinariów. Nawiązują one do smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej czy pruskiej. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle jest obecnie jedną z największych w całej Europie, a jednocześnie największą w Polsce. Rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje Warmii Mazur i Powiśla coraz częściej podkreślają swoją tożsamość regionalną. Ponadto, wykorzystują dawne receptury oraz tradycyjne surowce.

Polecane dla Ciebie

Dostępność